Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > cybercrime > Spam
Virus

Neželena pošta  

Danes je povezava med neželeno pošto in drugimi kriminalnimi aktivnostmi vse večja.

Kaj je neželena pošta?

Neželena pošta je pošta, ki se v masovnih količinah pošilja večjemu številu uporabnikov. Navadno je uporabljena v namene oglaševanja in reklamiranja določenih izdelkov ali storitev. Neželena pošta je pogosto tudi most za druge oblike spletnega kriminala, kot sta ribarjenje ali prevare.

Neželena pošta se deli v več kategorije glede na vsebino sporočil:

 • Reklame. To je pionirska kategorija neželene pošte. Vsebuje oglaševanje izdelkov ali storitev po izjemno nizkih cenah. Samo oglaševanje in izdelki (navadno gre za ponaredke priznanih izdelkov) pogosto kršijo pravila intelektualne lastnine, patente in druge vrste zakonodaje.
 • Potegavščine. Gre za sporočila, ki potegnejo uporabnika z uporabo laži. Pogosto gre za verižna sporočila, ki od uporabnika želijo, da ji posreduje naprej večjemu številu oseb/kontaktov. Navadno ta sporočila vsebujejo zgodbe o krivici ali pa zgodbe o uspehu. Pošiljanje teh sporočil še ni prekršek, a vseeno izkoriščajo le luknje v zakonu.
 • Prevarantska pošta. Kot že omenjeno, spletni kriminalci pogosto izvajajo napade ribarjenja , prevare in druge vrste prevar prav prek e-pošte, ki se masovno pošilja milijonom uporabnikov.

Kdo jo pošilja?

Poleg podjetij, ki oglašujejo lastne izdelke, jo pošiljajo tudi ustvarjalci škodljivih kod, ki vanju skrijejo različne nevarne elemente.

 •  Na zemljevidu neželene pošte lahko vidite, kdo so najpogostejši pošiljatelji neželene pošte in kateri strežniki so pri tem najbolj aktivni.

  Nova dinamika obsega tudi omrežja botnet, ki tako vpletajo okužene sisteme uporabnikov za pošiljanje neželene pošte (računalniki zombiji) brez vednosti uporabnikov. Črv Spammer je denimo počel prav to.

  Kako pride do uporabnikov?

  Neželena pošta se širi prek e-pošte. Čeprav je bila sprva le v obliki tekstovnih sporočil, so se pošiljatelji naučili izogibanja filtrom pošte, ki jih premorejo protivirusni programi. Tako smo danes priča pošiljanju neželene pošte kot datotek mp3, ppt, xls ali zip. Neželena pošta je tako pravzaprav sporočilo priponket, podobno kot v primeru neželene pošte kot fotografije s sporočilom, kjer je oglasni naslov najaha v tekstu na fotografiji. Enako velja za priponke z dokumenti PDF.

  Kako se lahko zaščitim?

  Zelo pomembno je, da imate na računalniku nameščen protivirusni program, ki vključuje tudi filter neželene pošte in je redno posodabljan. Vse rešitve Panda Security vas bodo zaščitile pred temi grožnjami.

  Prenesite Panda Security