x
48-TIMMARSERBJUDANDE
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
SPECIAL OFFER
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
JULERBJUDANDE
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 40% RABATT
x
SPECIAL OFFER
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Spionprogram

Spionprogram är kanske den mest oroande av alla IT-hot, eftersom det inkräktar på din integritet utan att du vet om det.

Vad är det här? "Spyware"?

Spionprogram är program som sammanställer information om en person eller organisation utan deras medgivande eller vetskap. De här programmen stjäl normalt uppgifter om användare som kan användas för reklam eller andra ekonomisk vinning.

Den typ av information som stulits av dessa program varierar kraftigt: e inloggningsuppgifter, IP-och DNS-adresser på datorn, användarnas internetvanor eller till och med bankuppgifter som används för tillträde till konton eller för att göra inköp online. Av alla spionprogram i omlopp är de farligaste exemplen de som stjäl uppgifter om internetbanker. Dessa är de ökända banktrojanerna.

Inom denna kategori finns ett prov som har varit mycket aktivt nyligen Trj/Sinowal, ett kit som säljs på vissa ryska forum som gör det möjligt för köparen att skapa skräddarsydda banktrojaner för ett angrepp.

spyware

Ett annat beryktat fall av spionprogram involverade Trj/Rona.A, som användes för industrispionage i Israel 2005.

Vem skickar detta?

Spionprogram skapas av cyberskurkar, som säljer dem på den svarta marknaden för att användas i bedrägerier online och annan IT-brottslighet.

Det finns en del kontrovers kring vad som faktiskt är spionprogram, eftersom vissa människor anser att annonsprogram eller verktygsfält är variationer av spionprogram. Även om detta kan vara sant till viss del, används inte annonsprogram som sådana med brottsligt uppsåt, utan för att marknadsföra produkter och tjänster. Den information som samlas in inkluderar inte användares bankinformation, utan snarare webbsidor som besökts eller favoriter, etc.

Hur når det användare?

Spionprogram installeras på datorer utan användarens vetskap. Det kan installeras när du laddar ner visst innehåll från webben eller från P2P-nätverk, när du installerar gratisprogram, eller helt enkelt när du besöker tvivelaktiga webbplatser.

Generellt installeras dessa spionprogram när användaren går med på att installera andra program och för den ovetande användaren inkluderas en liten varning i det juridiska avtalet som innebär att användaren är överens om att installera spionprogram. Detta, i teorin, gör många spionprogram lagliga, utom då de används för att stjäla identiteter eller bankuppgifter, etc. De senare är normalt sett banktrojaner som är installerade på användarnas datorer.

På Panda Security har vi bevittnat den dramatiska expansionen av den här typen av skadlig kod under de senaste två åren. Detta syns i diagrammet nedan:

Hur kan du skydda dig?

För att skydda dig mot denna allmänt förekommande typ av skadlig kod, erbjuder vi en rad praktiska tips:

  • Ladda inte ner innehåll från tveksamma eller okända webbplatser.
  • Håll ett vakande öga på nedladdningar gjort över P2P-nätverk.
  • Om du tror att du har blivit smittad av spionprogram, försök avinstallera det via den vanliga Kontrollpanelen - Lägg till/ta bort program-alternativet. Om detta inte är möjligt, kör antivirusprogrammet för att ta bort den.
  • Om du inte har ett antivirusprogram kan du installera någon av Panda Securitys lösningar för att ge dig full antispamskydd mot dessa och andra hot.
  • Analysera din dator gratis och kolla om det finns spionprogram.
  • Ladda ner antivirus gratis, välj den mjukvara som passar dina behov bäst.