x
48-TIMMARSERBJUDANDE
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
SPECIAL OFFER
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
JULERBJUDANDE
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 40% RABATT
x
SPECIAL OFFER
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Spam 

Nuförtiden är förhållandet mellan spam och annan kriminell aktivitet på Internet allt tightare.

Spam? Vad är det?

"Spam" är oönskad e-post som skickas i stora mängder samtidigt till många användare, i allmänhet försöker avsändaren annonsera eller publicera vissa produkter eller tjänster. Denna skräppost används ofta som ett bärare för andra typer av IT-brottslighet, till exempel phishing eller e-postbedrägerier.

Spam kan klassificeras i olika grupper, utifrån innehållet i meddelandet:

  • Reklamskräppost. Detta är verkligen en pionjär för alla andra typer. Det handlar om reklam för produkter eller tjänster, normalt på ofattbara priser. Reklamen i sig och de varor som annonseras (falska designade produkter, läkemedel, musik etc.) är ofta intrång i immateriella rättigheter, patent-eller arbetsmiljölagstiftning.
  • Hoax/Bluff. Dessa är helt enkelt falska meddelanden. De är ofta "kedjebrev per e-post", där mottagaren uppmanas att vidarebefordra meddelandet till ett visst antal kontakter. De innehåller osannolika historier om sociala orättvisor eller formler för att nå framgång. Det verkliga syftet med hoax är att samla e-postadresser (ackumulerade allteftersom meddelandet vidarebefordras) som sedan används för andra typer av spam. Att skicka dessa meddelanden är inte ett brott i sig, eftersom de inte har något uppenbart kommersiellt syfte, utan sambandet med IT-brottslighet är uppenbar eftersom de utnyttjar ett kryphål i lagen.
  • Bedräglig skräppost. Som nämnts ovan, är spam också ofta använt för att starta phishing-attacker, bedrägerier och andra typer av bedrägerier via e-postmeddelanden som skickas massivt till miljontals användare.

Vem skickar det?

Förutom företag som vill göra reklam för sina egna produkter, skickas det också av skapare av skadlig kod, som ser det som ett sätt att sprida den på.

Med botnät smittas användarnas system med skadlig kod som sedan skickar ut som spam från infekterade datorer (zombies) utan att användarna inser det. Maskar som "Spammer" är används vanligtvis i dessa scenarier.

Hur når det användare?

Spam når datorer via e-post, men utifrån att meddelanden i form av text i e-postmeddelandet hamnar i spamfilter har spammare blivit smartare för att undvika filtren som införts av allt effektivare antivirusprogram. Vi kan därför bevittnar en ny teknik, vilket innebär att spam skickas via mp3, ppt, xls eller zip-filer. Spam är då i den bifogade filen i meddelandet, vilket är fallet med spam i bildfiler, där den URL som annonseras finns i bilden snarare än texten. Detsamma gäller för spam med PDF-bilagor.

Hur kan du skydda dig?

Det är väldigt viktigt att ha ett antivirusprogram som innehåller ett installerat spamfilter och som är uppdaterat. Alla Panda Securitys program skyddar dig inkorg mot spam.

Nedladdning Panda Security