x
48-TIMMARSERBJUDANDE
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
SPECIAL OFFER
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
JULERBJUDANDE
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 40% RABATT
x
SPECIAL OFFER
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Annan skadlig kod 

Det finns andra typer av skadlig kod som är mindre känd än phishing eller banktrojaner, men som ändå används som verktyg av cyberbrottslingar. Dessa består bland annat av:

Botnät

Bot är en sammandragning av ordet robot. Dessa är små program som infogas på datorer av angripare för att låta dem styra systemet på distans utan användarens medgivande eller vetskap.

Botnät är grupper av datorer som infekterats av botar och som kontrolleras fjärrstyrt av ägaren (känd som "herden"). Denna person kan sedan skicka kommandon som omfattar uppdateringar av boten, nedladdning av nya hot, visa reklam, skicka spam eller starta DOS-attacker.

Den infekterade datorn kallas zombie. Vissa botnät kan ha tiotusentals zombier i sin kontroll.

Följande bild illustrerar hur botnät fungerar:

Här kan du också se en video som visar hur botnät fungerar:Bedrägerier på e-post

E-postbedrägerier är gjorda för att lura användare, ofta med betet att något oväntat hänt, såsom en stor lotterivinst, men där avsändaren behöver en summa pengar som skall betalas i förskott. De är egentligen en typ av bluff som används för ekonomisk vinning.

Kanske är en av de mest kända e-postbedrägerierna den nigerianska brevbluffen och dess många varianter. Det initiala e-brevet försöker övertyga mottagarna om att det finns flera miljoner dollar som inte lagligt kan lämna Nigeria (eller var nu brevet sägs komma från) om dessa inte överförs till ett utländskt konto. Bedragaren erbjuder en provision till mottagaren av e-postmeddelandet för att hjälpa dem få ut pengar ur landet, men ber om en hög avgift från det tilltänkta offret (enligt en myriad förevändningar beroende på den särskilda varianten av bluff). Dock är hela verksamheten ett bedrägeri.

Many users have fallen victim to another type of scam which uses catastrophes as a bait, like the Katrina, which devastated New Orleans in 2005, or the tsunami that devastated South-East Asia in 2004. This involves emails asking users to donate money to help the victims of the catatrophes. Needless to say, the victims will not see a penny of any money sent by recipients of the email.

Många användare har fallit offer för en annan typ av bedrägeri som använder katastrofer som ett lockbete, som stormen Katrina som ödelade New Orleans 2005, eller tsunamin som ödelade Sydostasien 2004. Detta innebär e-postmeddelanden som ber användarna att donera pengar för att hjälpa offren för katastrofen i fråga. Naturligtvis kommer offren inte se ett öre av de pengar som skickas av mottagarna av e-postmeddelandet.

Spionprogram

Spionprogram är applikationer som sammanställer information om en person eller organisation utan deras medgivande eller vetskap. De här programmen stjäl normalt uppgifter om användare som kan användas för reklam eller annan ekonomisk vinning. Den typ av information som stulits av dessa program varierar kraftigt: inloggningsuppgifter, IP-och DNS-adresser till datorn, eller användarnas internetvanor, bland mycket annat.

Spionprogram är skapade av cyberskurkar, som säljer dem på den svarta marknaden för att användas i bedrägerier online och i annan IT-brottslighet.

Spionprogram installeras på datorn utan användarens vetskap. Den kan installeras när du laddar ner visst innehåll från webben eller från P2P-nätverk, när du installerar gratisprogram, eller helt enkelt när du besöker tvivelaktiga webbplatser. Generellt installeras dessa spionprogram när användaren går med på att installera andra program, som utan att användaren vet det inkluderar en varning i det juridiska avtal som innebär att användaren går med på att installera spionprogrammet.

Det finns en del kontrovers kring vad som faktiskt är spionprogram, såsom att vissa människor anser annonsprogram eller verktygsfält vara varianter av spionprogram. Även om detta kan vara sant till viss del är annonsprogram som sådant, inte användt med brottsligt uppsåt, utan för att marknadsföra produkter och tjänster.

Hur kan du skydda dig?

Det är väldigt viktigt att ha ett antivirusprogram som innehåller ett installerat spamfilter och som är uppdaterat. Alla Panda Securitys program skyddar dig mot dessa typer av hot. Därtill hittar du nedan en rad tips om hur du minskar risken att bli offer för phishingattacker:

  • Kontrollera källan på varifrån informationen kommer. Svara inte på epostmeddelanden som frågar efter personlig eller finansiell information.
  • Om du inte har ett antivirusprogram, kan du installera vilket av Panda Securitys programs som helst som ger dig ett heltäckande skydd mot dessa och andra hot.
  • Analysera din dator gratis och kontrollera att du inte är med i ett botnät.

Nedladdning Panda Security