Du är här: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Worms
Virus

Maskar 

En kategori som anpassats för att passa den nya miljön av skadlig kod genom att skapa massiva botnät.

Maskar? Vad är det?

Maskar är program som gör kopior av sig själva på olika platser på en dator. Syftet med denna typ av skadlig kod är vanligtvis att sega ner datorer och nätverk, hindra dem från att användas. Till skillnad från virus infekterar maskar inte filer.

Vad gör de?

Huvudsyftet med maskar är att sprida och infektera så många datorer som möjligt. De gör detta genom att skapa kopior av sig själva på infekterade datorer, som sedan sprider sig till andra datorer genom flera kanaler, inklusive e-post, P2P-program och snabbmeddelanden, bland annat.

Maskar använder ofta tekniker för social engineering (på sociala medier). För att göra detta, använder skaparna av skadlig kod ett attraktivt namn för att kamouflera skadliga filer. De flesta av dessa namn relaterar till sex, berömda personer, piratmjukvara, aktuella frågor eller försöker allmänt vädja till människors sjukliga nyfikenhet.

Användningen av dessa tekniker ökar markant kring datum som Alla hjärtans dag, jul och Halloween.

Utveckling av maskar

Maskar har också anpassats för att passa in i den nya sortens skadlid kod. Tidigare var maskar främsta skäl att nå ryktbarhet för skaparna, och var därför programmerade för att sprida sig massivt och infektera datorer runt om i världen.

N u är däremot maskar mer inriktade på att generera ekonomisk vinst. De används för att skapa stora botnät som styr tusentals datorer världen över. Cyberskurkar skickar då kommandon till dessa datorer (zombies) för att skicka skräppost, lansera DOS-(överbelastnings)attacker, ladda ner skadliga filer, etc. Conficker- eller Gaobot- eller  Sdbot-familjerna är bara några exempel på denna typ av mask. I följande statistik kan du se vikten av denna typ av skadlig kod idag:

För närvarande finns det många tusentals datorer som används som zombies utan att deras ägare inser det. Dessa infekterade datorer kan fortfarande användas som vanligt, så ofta är den enda indikation på infektion nedsatt prestanda.

Hur kan du skydda dig från maskar?

Det finns sätt att ta till för att försäkra dig om att din dator är skyddad mot maskar:

  • Skanna misstänkta filer med antivirusprogramvara.
  • Håll antivirusprogrammet uppdaterat och om du inte har ett antivirusprogram kan du installera någon av Panda Securitys lösningar för att ge dig fullt skydd mot dessa och andra hot.
  • Analysera din dator gratis och kolla att du inte har maskar.

Antivirus 2012