x
48-TIMMARSERBJUDANDE
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
SPECIAL OFFER
Förnya nu och spara 50 %
om du redan är kund och
använder våra produkter
för hemanvändning.
FÖRNYA NU
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
JULERBJUDANDE
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 40% RABATT
x
SPECIAL OFFER
Köp det bästa antiviruset
till det bästa priset
KÖP NU OCH FÅ 50% RABATT
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Trojaner 

Effekterna av trojaner kan vara mycket farliga, med hänsyn till deras utveckling under de senaste åren. Här kan du hitta all information om dem.

Trojaner? Vad är nu det?

Huvudsyftet med denna typ av skadlig kod är att installera andra program på den infekterade datorn, så det kan styras från andra datorer.

Trojaner sprids inte av sig själva. Som namnet antyder sprids de liksom de skarpsinniga grekernas verktyg i deras attack av Troja. Denna skadliga kod når datorerna i skepnad av ett till synes harmlöst program, som i många fall när det utförs släpper ett annat program, dvs trojanen själv.

För närvarande är procentsatsen som representerar trojaner i skadlig kod världen över: Worm: 14.04%

Vad gör de?

Effekterna av trojaner kan vara mycket farliga. Liksom virus, kan de förstöra filer eller informationen på hårddiskar. De kan också fånga och skicka konfidentiell data till en extern adress eller öppna portar för kommunikation, vilket gör att en inkräktare kan styra datorn på distans. Dessutom kan de fånga upp tangenttryckningar eller lösenord som användaren trycker in. Med tanke på alla dessa egenskaper används de ofta av cyberskurkar, till exempel för att stjäla konfidentiell bankinformation.

Utveckling

Trojaner utformades ursprungligen för att orsaka så mycket skada som möjligt på den infekterade datorn. De var utformade för att formatera diskar eller eliminera systemfiler, även om de inte märktes, eftersomsom skaparna av skadlig kod vid den tidpunkten försökte orsaka omfattande epidemier och trojaner inte kan spridas av sig själva. Ett sådant exempel var Autorooter.

Under de senaste åren, tack vare den massiva spridningen av Internet har trenden förändrats och it-skurkar har sett användningen av denna typ av skadlig kod för att stjäla bankuppgifter, användarnamn och lösenord, personlig information, etc. I själva verket har detta lett till skapandet av nya kategorier av skadlig kod: banktrojaner och spionprogram.

Inom kategorin banktrojaner, är ett exempel som har varit mycket aktiv nyligen Trj/Sinowal, ett kit som säljs på vissa ryska forum som tillåter köparen att skapa skräddarsydda banktrojaner för ett angrepp.

PandaLabs har vi sett en oroande ökning av produktionen av banktrojaner, vilket illustreras i följande graf. Trojaner står idag för 70% av all skadlig kod vi får på laboratoriet.Hur kan du skydda dig?

För att skydda dig mot denna mycket vanligt förekommande skadliga koden, ger vi här några praktiska tips:

  • Ladda inte ner innehåll från tveksamma eller okända webbplatser.
  • Håll ett vakande öga på nedladdningar gjort över P2P-nätverk.
  • Om du inte har ett antivirusprogram kan du installera någon av Panda Securitys lösningar för att ge dig full antispamskydd mot dessa och andra hot.
  • Analysera din dator gratis och kolla att den är fri från trojaner.