x
AANBIEDING 48 uur geldig
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
SPECIAL OFFER
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KOOP NU EN KRIJG 50% KORTING
x
KERSTAANDIEDING
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 40% KORTING
x
SPECIAL OFFER
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 50% KORTING
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Spyware  

Spyware is misschien wel de meest zorgwekkende van alle ICT-bedreigingen, omdat het zonder uw medeweten inbreuk op uw privacy doet.

Wat is spyware?

Spywareprogramma's zijn toepassingen die informatie verzamelen over een persoon of organisatie, zonder dat zij zich daarvan bewust zijn of daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze programma's stelen informatie over gebruikers die kan worden gebruikt voor advertentiedoeleinden of om daar financieel beter van te worden.

Het type informatie dat door deze programma's wordt gestolen varieert sterk. Het kan gaan om aanmeldingsgegevens voor e-mailaccounts, IP- en DNS-adressen van computers, het internetgedrag van gebruikers of zelfs de aanmeldingsgegevens voor websites en toepassingen voor internetbankieren. Van alle spyware die in omloop is, zijn de meest gevaarlijke varianten programma's die aanmeldingsgegevens voor banken en creditcardmaatschappijen stelen. Dit zijn de beruchte banker trojans.

Deze categorie kent een zeer actieve en recente variant in de vorm van Trj/Sinowal, een kit die op een aantal Russische internetforums werd aangeboden en de koper in staat stelt om een banker Trojan op maat te creëren voor het uitvoeren van een gerichte aanval.

spyware

Een ander berichte vorm van spyware is Trj/Rona.A. Dit programma werd in 2005 in Israël gebruikt voor bedrijfsspionage.

Wie verzendt spyware?

Spyware wordt ontwikkeld door cybercriminelen die deze programma's op de zwarte markt verkopen aan mensen die zich willen bezighouden met internetfraude en andere vormen van cybercriminaliteit.

Er is sprake van de nodige controverse over wat spyware precies is, omdat sommige mensen adware of zelfs sommige toolbars als varianten van spyware zien. Hoewel dit tot op bepaalde hoogte klopt, worden adware-programma's niet gebruikt voor criminele doeleinden, maar om producten en diensten te adverteren. Adware verzamelt namelijk geen bankgegevens van gebruikers, maar informatie over bezochte internetpagina's, internetfavorieten enzovoort.

Hoe bereikt spyware gebruikers?

Spyware wordt zonder medeweten van de gebruiker op computers geïnstalleerd. Het kan worden geïnstalleerd tijdens het downloaden van bepaalde content van internet of via P2P-ntwerken, tijdens het installeren van freeware of simpelweg tijdens het bezoeken van dubieuze websites.

Over het algemeen wordt spyware geïnstalleerd wanneer de gebruiker ermee instemt om een andere toepassing te installeren. De licentieovereenkomst van deze toepassing bevat in deze gevallen kleine lettertjes waarin staat vermeld dat de gebruiker instemt met de installatie van de spyware. In theorie maakt dit veel spyware legaal, tenzij deze programma's worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of het stelen van bankgegevens. Meestal is er in dit geval sprake van banker trojans die op de computers een gebruiker worden geïnstalleerd.

Zoals u in de onderstaande grafiek kunt zien heeft Panda Security de afgelopen twee jaar een drastische groei van dit type malware geïdentificeerd:

Hoe kunt u zichzelf beschermen?

Hier volgt een aantal praktische tips om u tegen dit veel voorkomende type malware te beschermen:

  • Download geen content van dubieuze of onbekende websites.
  • Wees voorzichtig met downloads via P2P-netwerken.
  • Als u denkt dat u geïnfecteerd bent met spyware, moet u proberen om deze programma's op de gebruikelijke wijze te verwijderen (Configuratiescherm - Programma's toevoegen/verwijderen). Als dit niet mogelijk is, moet u de spyware met behulp van uw antivirusprogramma verwijderen.
  • Als u niet over een antivirusoplossing beschikt, kunt u een van de oplossingen van Panda Security installeren voor integrale beveiliging tegen spyware en andere bedreigingen.
  • Analyseer gratis uw computer en controleer of deze vrij van spyware is.
  • Download gratis antivirusoplossingen. Kies daarbij de software die het beste op uw behoeften aansluit.