x
AANBIEDING 48 uur geldig
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
SPECIAL OFFER
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
HALLOWEEN OFFER
take advantage of our
terrific discounts
KOOP NU EN KRIJG 50% KORTING
x
KERSTAANDIEDING
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 40% KORTING
x
SPECIAL OFFER
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 50% KORTING
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Spam 

Op internet is sprake van een steeds duidelijker verband tussen spam en criminele activiteiten.

Wat is spam?

Spam is ongewenste e-mail die massaal wordt verzonden naar talloze gebruikers, meestal om bepaalde producten of diensten te promoten. Deze ongewenste e-mailberichten worden vaak gebruikt als basis voor andere vormen van cybercriminaliteit, zoals phishing en e-mailoplichting.

Spam kan in verschillende categorieën worden onverdeeld, grotendeels op basis van de inhoud van de berichten:

 • Advertentiespam. Dit is eerste verschijningsvorm van spam. Het gaat om berichten waarin producten of diensten worden aangeboden, meestal tegen afbraakprijzen. De advertentie zelf en de geadverteerde producten (imitaties van luxe designproducten, farmaceutica, muziek enzovoort) maakt vaak inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, octrooien en de richtlijnen op het gebied van gezondheid en welzijn.
 • Hoaxes. Dit zijn simpelweg misleidende berichten. Vaak gaat het om ketting-e-mails die de ontvanger vragen om het bericht door te verzenden naar een bepaald aantal contactpersonen. Ze vertellen onwaarschijnlijke verhalen over sociale onrechtvaardigheid of prijzen formules aan om succesvol te worden. Het werkelijke doel van een hoax is om e-mailadressen te verzamelen (waarvan het aantal toeneemt naarmate het bericht wordt doorverzonden). Deze e-mailadressen worden vervolgens gebruikt om andere type ongewenste berichten te verzenden. Het verzenden van deze berichten houdt op zichzelf geen overtreding in, omdat ze geen direct aanwijsbaar commercieel doel hebben. De relatie met cybercriminaliteit is echter evident, en ze maken gebruik van een maas in de wet.
 • Frauduleuze spam. Zoals hierboven vermeld wordt spam vaak gebruikt om phishing-aanvallen, scams (oplichtingstrucs) en andere oplichtingstrucs uit te voeren. Voor dit doel worden e-mailberichten naar miljoenen gebruikers tegelijk verzonden om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Wie verzendt spam?

Naast bedrijven die hun eigen producten adverteren wordt spam vaak verzonden door malware-makers die een nieuwe methode hebben ontwikkeld voor het verzenden van spam.

 •  Op de spamkaart van Commtouch kunt u zien wie de grootste verzenders van spam zijn en wat de meest actieve servers zijn.

  Deze nieuwe techniek is het botnet. Hierbij worden computers geïnfecteerd met malware, die vervolgens spam verzendt vanaf de geïnfecteerde computers (zombies), zonder medeweten van de gebruikers. Voor dit doel wordt doorgaans gebruikgemaakt van vormen zoals ‘Spammer’.

  Hoe bereikt spam gebruikers?

  Spam bereikt computers via e-mail. Waar spam aanvankelijk in de vorm van tekst binnen e-mailberichten werd verzonden, maken spammers nu gebruik van inventieve technieken om de spamfilters van de steeds effectievere antivirusoplossingen te omzeilen. Er is momenteel sprake van een nieuwe techniek waarbij spam wordt verzonden via MP3-, PPT-, XLS- en. ZIP-bestanden. De spam bevindt zich in werkelijkheid in de bijlage van het bericht. Hetzelfde geldt voor spam in afbeeldingen, waarbij de geadverteerde URL zich in de afbeelding. Hetzelfde geldt voor spam binnen PDF-bijlagen.

  Hoe kunt u zichzelf beschermen?

  Het is van groot belang om te beschikken over een antivirusoplossing die een spamfilter biedt en met de laatste updates is bijgewerkt. Alle anti-spamoplossingen van Panda Security houden uw mailbox vrij van spam.

  Download Panda Security