x
AANBIEDING 48 uur geldig
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
SPECIAL OFFER
Als u op dit moment klant bent
van onze producten voor
thuisgebruik, kunt u nu
verlengen en 50% besparen
NU VERLENGEN
x
KERSTAANDIEDING
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 40% KORTING
x
SPECIAL OFFER
Koop de beste antivirus
aan de beste prijs
KOOP NU EN KRIJG 50% KORTING
x
BLACKFRIDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
x
CYBERMONDAY OFFER
Buy the best antivirus
at the best price
(Only for homeusers)
TODAY ONLY UP TO 70% OFF
Virus

Overige malware

Er zijn andere soorten malware die minder bekend zijn dan phishing en banking trojans, maar wel door cybercriminelen worden gebruikt. Het gaat onder meer om:

Botnets

De term bot is een samentrekking van ‘robot’. Een bot is een klein programma dat door aanvallers op een computer wordt geïnstalleerd zodat ze de computer op afstand kunnen bedienen, zonder toestemming of medeweten van de gebruiker.

Botnets zijn groepen computers die door bots zijn geïnfecteerd en op afstand worden bediend door de eigenaar van de bots, die een bot herder wordt genoemd. Deze persoon kan opdrachten versturen voor het updaten van de bot, het downloaden van nieuwe bedreigingen, het weergeven van advertenties, het verzenden van spam of het lanceren van denial of service-aanvallen.

De geïnfecteerde computer wordt een zombie genoemd. Sommige botnets hebben controle over tienduizenden zombies.

De volgende afbeelding laat zien hoe botnets werken:

Deze video laat zien hoe botnets te werk gaan:E-mailscams

E-mailscams hebben ten doel om gebruikers op te lichten. Vaak lokken ze de ontvanger met een financiële meevaller, zoals een prijs in een loterij. Om daarvoor in aanmerking te kunnen komen, moet de ontvanger eerst een geldbedrag overmaken. In feite gaat het om een soort hoax (grap) die door cybercriminelen wordt ingezet om op frauduleuze wijze geld te verdienen.

Misschien wel het meest bekende voorbeeld van een e-mailscam is de Nigerian letter scam. Deze scam kent vele varianten. Het oorspronkelijke e-mailbericht probeerde ontvangers ervan te overtuigen dat de afzender er niet in slaagde om miljoenen dollars uit Nigeria te krijgen, tenzij deze naar een buitenlandse rekening werden overgemaakt. De fraudeurs boden de ontvangers een commissie aan voor hun hulp bij het wegsluizen van het geld uit Nigeria, maar vroegen hen eerst om een vooruitbetaling. Het ging echter om een oplichtingstruc.

Veel gebruikers zijn slachtoffer geworden van een type scam dat natuurrampen gebruikt als lokaas, zoals de orkaan Katrina die in 2005 een verwoesting aanrichtte in New Orleans, of de tsunami die in 2004 dood en verderf zaaide in Zuid-oost Azië. Gebruikers ontvangen e-mailberichten die hen vragen om geld te doneren om de slachtoffers van deze natuurrampen te helpen. Uiteraard krijgen de slachtoffers geen cent te zien van het geld dat door de ontvangers wordt overgemaakt.

Spyware

Spyware-programma's verzamelen informatie over personen of organisaties zonder hun toestemming of medeweten. Meestal stelen ze gebruikersinformatie die kan worden aangewend voor advertentiedoeleinden of voor geldelijk gewin. Het type informatie dat door deze programma's wordt gestolen, varieert sterk: aanmeldingsgegevens voor e-mailprogramma's, de IP- en DNS-adressen van een computer, het internetgedrag van een gebruiker enzovoort.

Spyware wordt gemaakt door cybercriminelen. Zij verkopen deze programma's op de zwarte markt aan mensen die ze willen inzetten voor internetfraude en andere vormen van cybercriminaliteit.

Spyware wordt zonder medeweten van de gebruiker op computers geïnstalleerd. Dit kan gebeuren tijdens het downloaden van content via internet of P2P-netwerken, tijdens het installeren van freeware of simpelweg tijdens het bezoeken van dubieuze websites. Meestal worden deze programma's geïnstalleerd wanneer de gebruiker een andere toepassing wil installeren. De kleine lettertjes van de licentieovereenkomst vermelden dat de gebruiker ermee instemt om de spyware te installeren.

Er is sprake van de nodige controverse rond de vraag wat spyware precies is. Sommige mensen zien adware of zelfs sommige toolbars als varianten van spyware. Hoewel dit tot op bepaalde hoogte waar is, worden adware-programma's niet gebruikt voor criminele doeleinden, maar om producten en diensten te adverteren.

Hoe kunt u zich beschermen?

Het is van groot belang dat u over een antivirusprogramma met een spamfilter beschikt dat met de laatste update is bijgewerkt. Alle oplossingen van Panda Security bieden bescherming tegen deze bedreigingen. Hieronder volgen een aantal tips die de kans verkleinen dat u hieraan ten prooi valt:

  • Controleer altijd de afzender van e-mailberichten. Reageer niet op e-mailberichten die om persoonlijke informatie of uw bankgegevens vragen.
  • Als u niet over een antivirusprogramma beschikt, kunt u een van de oplossingen van Panda Security installeren voor integrale beveiliging tegen deze en andere bedreigingen.
  • Analyseer gratis uw computer om na te gaan of deze vrij is van malware.

Download Panda Security