U bevindt zich in: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Worms
Virus

Wormen

Een categorie die zich aan de nieuwe malware-dynamiek aanpast door reusachtige botnets te creëren

Wat zijn wormen?

Wormen zijn programma's die op uiteenlopende locaties binnen een computer kopieën van zichzelf maken. Dit type malware heeft meestal ten doel om computers en netwerken dicht te laten slibben, zodat ze niet langer kunnen worden gebruikt. In tegenstelling tot virussen infecteren wormen geen bestanden.

Wat doen wormen?

Het belangrijkste doel van wormen is om zoveel mogelijk computers te infecteren en zichzelf zoveel mogelijk te verspreiden. Ze doen dit door kopieën van zichzelf te maken op geïnfecteerde computers en zichzelf naar andere computers te verspreiden. Dit doen ze via verschillende kanalen, zoals e-mail, P2P-programma's en instant messaging.

Wormen maken vaak gebruik van social engineering-technieken. Vaak voorzien cybercriminelen wormen van aantrekkelijke namen om de kwaadaardige bestanden te camoufleren. De namen hebben vaak betrekking op seks, gekraakte software, actualiteiten of onderwerpen die de morbide nieuwsgierigheid van gebruikers wekken.

Het gebruik van deze technieken neemt zienderogen toe rond datums zoals Valentijnsdag, kerstmis en Halloween.

De ontwikkeling van wormen

Wormen hebben zich aangepast aan de nieuwe malware-dynamiek. In het verleden werden wormen voornamelijk ontwikkeld om hun makers berucht te maken. Ze verspreidden zich daartoe op massale schaal om computers in alle delen van de wereld te infecteren.

Nu zijn ontwikkelaars van wormen vaker uit op financieel gewin. Ze gebruiken wormen o massale botnets te creëren waarmee ze duizenden computers in alle delen van de wereld kunnen bedienen. Vervolgens verzenden de cybercriminelen instructies naar deze computers (zombies) voor het verzenden van spam, het uitvoeren van denial of service-aanvallen, het downloaden van kwaadaardige bestanden enzovoort. Conficker en de Gaobot- en-Sdbot-families zijn slechts enkele voorbeelden van dit type worm. De volgende statistieken tonen de actualiteit van dit type malware:

Momenteel worden er duizenden computers als zombies gebruikt, zonder dat hun eigenaars daar weet van hebben. Deze geïnfecteerde computers kunnen nog altijd op normale wijze worden gebruikt. Het enige teken van een infectie is een terugval van de prestatie.

Hoe kunt u zichzelf beschermen tegen wormen?

Er zijn een aantal basismaatregelen die u kunt treffen om ervoor te zorgen dat uw computer is beschermd tegen wormen:

Antivirus 2010

Er zijn een aantal basismaatregelen die gebruikers kunnen treffen om ervoor te zorgen dat hun computers zijn beschermd tegen wormen: