U bevindt zich in: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Computer viruses
Virus

Virussen 

Een gevestigde malware-categorie die zich afzijdig houdt van nieuwe ontwikkelingen.

Wat is een virus?

Een virus is een computerprogramma dat is ontwikkeld om bestanden te infecteren. De gevolgen van virussen kunnen oplopen van irritatie tot onherstelbare schade.

Wanneer virussen zonder toestemming of medeweten van de gebruiker een computer binnendringen, worden ze normaliter gehost binnen de code van andere programma's. Het virus komt pas in actie wanneer het geïnfecteerde programma wordt uitgevoerd. Sommige virussen zijn geprogrammeerd om in actie te komen zodra aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan (een specifieke datum, een actie van een gebruiker enzovoort).

De term ‘virus’wordt gebruikt vanwege de gelijkenissen met biologische virussen. Net zoals biologische virussen het menselijk lichaam binnendringen en een cel infecteren, dringen computervirussen een computer binnen om bestanden te infecteren door daar hun 'code' aan toe te voegen. Wanneer het geïnfecteerde programma wordt uitgevoerd, wordt de code geactiveerd en begint het virus zich te verspreiden.

Wat doen virussen?

De gevolgen van een virus kunnen variëren tot irritatie bij gebruikers, bijvoorbeeld omdat de computer trager wordt, tot het wijzigen van het gedrag of de functionaliteit van een computer.

Virussen richten zich normaliter op uitvoerbare programma's (bestanden met .EXE- of .COM-extensies). Ze kunnen echter ook andere typen bestanden infecteren, zoals internetpagina's (HTML), Word-documenten (DOC), spreadsheets (XLS) enzovoort.

Virussen kunnen in categorieën worden onderverdeeld op basis van uiteenlopende criteria: hun functionaliteit, de technieken die ze gebruiken om computers te infecteren, de locaties waar ze zich verbergen, het besturingssysteem of de platforms die ze aanvallen enzovoort.

Een van de eerste virussen met gevaarlijke gevolgen was Virus Jerusalem.

Ontwikkeling

Virussen hebben zich niet noemenswaardig ontwikkeld. Dit komt omdat ze nog altijd met hetzelfde doel worden gemaakt: het infecteren van bestanden. Cybercriminelen maken geen virussen om daar financieel beter van te worden, iets wat momenteel hun belangrijkste doelstelling is. Dit type bedreigingen neemt zelfs sinds 2005 af, zoals in de volgende grafiek te zien is:

Ondanks het feit dat het doel van virussen niet is veranderd, is er sprake geweest van een verandering in de manier waarop geïnfecteerde bestanden worden verspreid.

Aanvankelijk bleef de verspreiding van een virus beperkt tot de omgeving van de geïnfecteerde computer. Omdat de meeste computers niet met netwerken waren verbonden, moest een geïnfecteerd bestand fysiek van de ene naar de andere computer worden getransporteerd. Dit gebeurde voornamelijk via diskettes. Hierdoor kon het weken duren voordat een virus een andere stad bereikte. Als gevolg van de explosieve groei van internet zijn virussen nu in staat om in slechts een paar seconden de wereld rond te reizen.

Momenteel vertegenwoordigt het percentage malware-verkeer dat door virussen wordt vertegenwoordigd 20,26%.

Hoe kunt u zichzelf beschermen?

Ondanks de dalende aanwezigheid van dit type bedreiging moeten gebruikers op hun hoede zijn voor virussen en zich goed beschermen. U kunt een aantal basismaatregelen treffen om uw computer tegen virussen te beschermen:

  • Scan verdachte bestanden met een antivirusoplossing
  • Werk uw antivirusprogramma bij met de laatste updates. Als u daar niet over beschikt kunt u een van de antivirusoplossingen van Panda Security installeren volledige beveiliging tegen deze en andere bedreigingen.
  • Voer een gratis antivirusscan op uw computer uit om na te gaan of deze vrij is van virussen.

De Collective Intelligence van Panda Security