Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > cybercrime > Spyware
Virus

Vohunski programi  

Vohunski programi so najbolj zaskrbljujoče med vsemi IT-grožnjami, saj napadalci vdrejo v zasebnost računalnika, brez da bi se uporabniki tega zavedali.

Kaj so vohunski programi?

Vohunski programi so aplikacije, ki zbirajo informacije o uporabnikih brez njihove privolitve ali vedenja. Ti programi navadno kradejo podatke o uporabnikih, ki jih je moč izkoristiti v oglaševalske namene ali za finančno korist. Te vrste informacij, ki jih kradejo programi, se močno razlikujejo, obsegajo pa: prijavne podatke za različne strani, IP in DNS naslov računalnika, uporabnikove internetne navade, itd.

Vohunski programi so delo spletnih kriminalcev, ki te programe prodajajo na črnem trgu in so uporabljani za spletne goljufije in druge prekrške.

Vohunski programi se na računalnik namestijo brez vedenja uporabnika. Namestijo se lahko ob prenosu določenih vsebin iz spleta ali omrežij P2P, ob namestitvi brezplačne programske opreme ali pa zgolj ob obisku sumljivih spletnih strani. Najnevarnejši so trojanci, ki kradejo podatke in datoteke, potrebne za prijavo v sisteme elektronskih bank, zato se imenujejo tudi bančni trojanci.

V tej kategoriji je znan trojanec Trj/Sinowal, ki je bil na ruskih forumih uporabnikom na voljo za uporabo in pripravo najrazličnejših napadov.

spyware

Zelo znan vohunski program je tudi Trj/Rona.A, ki je bil leta 2005 v Izraelu vpleten v velik primer industrijskega vohunjenja.

Kdo jih pošilja?

Vohunske programe ustvarjajo spletni napadalci in jih na črnem trgu prodajajo drugim.

Strokovnjaki si niso enotni, kaj vse pravzaprav obsega vohunsko programje, saj nekateri v to kategorijo dajejo tudi reklamne programe in nekatere orodne vrstice brskalnikov. To drži le delno, saj obstajajo tudi reklamni programi, ki niso uporabljani v kriminalne namene in služijo le oglaševanju izdelkov in storitev, zbrane informacije pa ne vsebujejo podatkov o banki, temveč predvsem obiskane spletne strani, itd.

Kako doseže uporabnike?

Vohunski programi se na računalnik namestijo brez vedenja uporabnika. Namestijo se lahko ob prenosu določenih vsebin iz spleta ali omrežij P2P, ob namestitvi brezplačne programske opreme ali pa zgolj ob obisku sumljivih spletnih strani.

V splošnem se vohunski programi namestijo takrat, ko se uporabnik strinja z namestitvijo druge aplikacije, ki skriva pojasnilo o namestitvi vohunskega programa v pogodbi o uporabi. To teoretično naredi vohunske programe legalne, z izjemo primerov, ko so uporabljeni za krajo identitete uporabnika ali podatkov o bankah, itd.

V Panda Security smo, kot lahko vidite v spodnjem grafu, že priča dramatičnemu porastu te vrste škodljivih kod v zadnjih letih:

Kako se lahko zaščitim?

Za zaščito pred vsemi vrstami groženj se velja držati naslednjih napotkov:

  • Ne prenašajte vsebin s sumljivih in neznanih spletnih strani.
  • Preverite prenose, ki jih opravite prek omrežij P2P.
  • Če menite, da imate nameščen vohunski program, ga poskušajte odstraniti v Nadzorni plošči - Dodaj/Odstrani programe. Če to ni mogoče, poženite protivirusni program in odstranite grožnjo.
  • Ohranjajte protivirusni program redno posodabljan. Če ga nimate, lahko namestite katero izmed rešitev Panda Security in se zaščitite pred grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in preverite, ali je morebiti okužen.