Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > cybercrime > Other Cybercrime threats
Virus

Druge škodljive kode  

Obstaja vrsta škodljivih kod, ki so manj znane kot prevare ali bančni trojanci, a jih spletni kriminalci pogosto uporabljajo. Med njimi najdemo:

Botnete

Bot je del besede robot. Gre za majhne programe, ki jih napadalci vstavijo v računalnik in jim omogočajo oddaljen nadzor sistema brez uporabnikovega dovoljenja ali vedenja.

Botneti so skupine okuženih računalnikov, ki jih na daljavo upravljajo lastniki botov. Te osebe lahko na računalnike pošiljajo najrazličnejše ukaze pa tudi posodobijo bote in naložijo nove grožnje, prikazujejo reklame, pošiljajo neželeno pošto, sodelujejo v napadih, itd.

Okužen računalnik je t. i. zombi. Nekateri botneti imajo tudi po več desettisoč zombijev.

Spodnja slika prikazuje delovanje botnetov:

Lahko si ogledate tudi video delovanja botnetov:E-poštne prevare

E-poštne prevare so narejene tako, da prevarajo uporabnike, pogosto z obvestili o dobitku na loteriji, kjer pa je treba določeno vsoto denarja plačati vnaprej. Pogosto gre za prevare z namenom pridobitve finančnih sredstev žrtve.

Ena najbolj poznanih e-poštnih prevar je nigerijska prevarantska pošta v številnih različicah. Prvo e-sporočilo skuša prepričati prejemnika, da obstaja več milijonov dolarjev, ki ne morejo legalno zapustiti Nigerije, če niso prej preneseni na tuj račun. Prevaranti ponujajo lepo provizijo za prenakazilo denarja, vendar prosijo za predhodno nakazilo žrtve. Seveda gre za prevaro.

Veliko uporabnikov je nasedlo tudi prevaram, ki za vabo uporabljajo katastrofe, kot so orkan Katrina, ki je leta 2005 opustošil New Orleans, ali pa tsunami, ki je razdejal jugovzhodno Azijo leto prej. V teh primerih e-sporočila uporabnike nagovarjajo k doniranju denarja žrtvam katastrof. Seveda ni odveč poudariti, da žrtve ne vidijo niti centa tega denarja.

Vohunski programi

Vohunski programi so aplikacije, ki zbirajo informacije o uporabnikih brez njihove privolitve ali vedenja. Ti programi navadno kradejo podatke o uporabnikih, ki jih je moč izkoristiti v oglaševalske namene ali za finančno korist. Te vrste informacij, ki jih kradejo programi, se močno razlikujejo, obsegajo pa: prijavne podatke za različne strani, IP in DNS naslov računalnika, uporabnikove internetne navade, itd.

Vohunski programi so delo spletnih kriminalcev, ki te programe prodajajo na črnem trgu in so uporabljani za spletne goljufije in druge prekrške.

Vohunski programi se na računalnik namestijo brez vedenja uporabnika. Namestijo se lahko ob prenosu določenih vsebin iz spleta ali omrežij P2P, ob namestitvi brezplačne programske opreme ali pa zgolj ob obisku sumljivih spletnih strani.

V splošnem se vohunski programi namestijo takrat, ko se uporabnik strinja z namestitvijo druge aplikacije, ki skriva pojasnilo o namestitvi vohunskega programa v pogodbi o uporabi.

Strokovnjaki si niso enotni, kaj vse pravzaprav obsega vohunsko programje, saj nekateri v to kategorijo dajejo tudi reklamne programe in nekatere orodne vrstice brskalnikov. To drži le delno, saj obstajajo tudi reklamni programi, ki niso uporabljani v kriminalne namene in služijo le oglaševanju izdelkov in storitev.

Kako se lahko zaščitim?

Zelo pomembno je, da imate na računalniku nameščen protivirusni program, ki vključuje tudi filter neželene pošte in je redno posodabljan. Vse rešitve Panda Security vas bodo zaščitile pred temi grožnjami. Obstaja več osnovnih ukrepov, s katerimi zaščitimo računalnik pred prevarami:

  • Preverite vir prejetih informacij. Ne odgovarjajte na e-pošto, ki vas sprašuje po osebnih ali finančnih podatkih.
  • Ohranjanje protivirusnega programa posodobljenega. Če le-tega nimate, lahko namestite katerokoli varnostno rešitev Panda Security in se zaščitite pred temi in drugimi grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in ga preverite za okužbami z boti.

Prenesite Panda Security