Nahajte se v: Panda Security > Home Users > security-info > Cybercrime
Virus

Spletni kriminal  

Industrija škodljivih kod je postala profesionalna, ustvarjalci kod se posvečajo finančnim dobičkom.

Radikalne spremembe v svetu škodljivih kod

V zadnjih dveh letih se je rast števila škodljivih kod močno povečala, prav tako pa so svoje obnašanje spremenili tudi avtorji le-teh. Včasih so škodljive kode oblikovali z namenom iskanja slave. Danes je njihova motivacija zgolj denar: hekerji postajajo vse bolj profesionalni.

Do leta 2004 so se virusne epidemije hitro širile, njihovi učinki so bili jasno vidni. Iskali so pozornost medijev. Vsakdo se spomni črvov I love youali Netsky.

Zmotno je misliti, da te vrste epidemij ne obstajajo več. Statistike so namreč alarmantne in jasno kažejo, da je v obtoku bistveno več škodljivih kod kot kadarkoli prej. Napadalci so finančno motivirani, za njimi stoji celotna infustrija, zato postajajo vse bolj profesionalni in organizirani.

Uporabljajo namreč vse bolj napredne oblike škodljivih kod, katerih namen je, da ostanejo neodkrite. Borba proti tem kodam je bistveno težja.

Število novih groženj, ki jih prejmejo protivirusni laboratoriji, se dramatično povečuje. PandaLabs prejmejo do 1.500 edinstvenih primerkov novih groženj vsak dan, včasih pa jih je bilo le 400 na mesec.

Očitno je, da je pri nelegalnem služenju denarja bolje ostati skrit in diskreten. Avtorji škodljivih kod tako niso več osredotočeni na ustvarjanje velikih in opaznih epidemij. Nove škodljive kode so skrite in tihe.

Hekerji uporabljajo tudi napredne tehnike skrivanje, kot so orodja rootkit.

Prav zato so se stvari spremenile, danes vsi govorimo o tihih epidemijah. To pa ne pomeni, da so manjše po velikosti, so le manj očitne in ostajajo skrite.

Uporabniki, ki so žrtve teh tihih epidemij in okužb, se ponavadi sploh ne zavedajo, da njihov računalnik (domači ali službeni) lahko nadzoruje tretja oseba third-party in z njim opravlja nečedna dejanja (botneti).

Dinamika novih škodljivih kod se osredotoča na spletni kriminal in finančne koristi, nove kode pa delimo v različne kategorije:

Tehnologije