Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Worms
Virus

Črvi

Še ena kategorija škodljivih kod, ki so izredno dinamične in pogosto uporabljene za sestavljanje botnetov.

Kaj so črvi?

Črvi so programi, ki znajo izdelati lastne kopije na različnih lokacijah v računalniku. Tako se znajo tudi širiti po omrežjih in med računalniki ter ohromijo delovanje le teh. Za razliko od virusov ne okužujejo datotek.

Kaj počnejo?

Cilj črvov je kar najhitrejše širjenje po omrežju in računalnikih ter čim večja možna okužba. To dosežejo z izdelavo številnih kopij samih sebe na okuženih računalnikih, ki jih nato pošljejo na druge računalnike prek različnih kanalov - e-pošte, programov P2P, programo za spletno sporočanje in drugih.

Črvi pogosto uporabljajo tehnike socialnega inženiringa. Njihovi avtorji pogosto uporabljajo privlačna imena za kamuflažo okuženih datotek. Večina teh imen je povezanih s seksom, znanimi osebnostmi, piratizirano programsko opremo, aktualnimi dogajanji in drugimi stvarmi, ki vzbudijo pozornost ljudi.

Uporaba teh tehnik se močno poveča okoli posameznih datumov, kot so Valentinovo, Božič, Velika noč, itd.

Evolucija črvov

Črvi so se tudi prilagodili novi dinamiki škodljivih kod. Prej so se širili predvsem z namenom izpostavljati znanje svojih kreatorjev, danes pa se masivno širijo predvsem v želji po povzročanju masivnih okužb računalnikov.

Tudi črvi postajajo vse bolj finančno usmerjeni. Napadalci jih uporabljajo za ustvarjanje masivnih botnetov, s katerimi nadzorujejo na tisoče računalnikov po svetu. Spletni kriminalci jim nato pošiljajo različne ukaze za pošiljanje neželene pošte, izvajanje napadov, prenos okuženih datotek, itd. Conficker ali Gaobot ali  Sdbot  so najbolj znane družine črvov. Spodnja statistika prikazuje razširjenost te vrste škodljivih kod skozi čas:

Trenutno je več tisoč računalnikov uporabljenih kot zombiji brez da bi se njihovi lastniki tega zavedali. Okužene računalnike še vedno normalno uporabljajo, edini znak okužbe so slabše zmogljivosti računalnika.

Kako se lahko zaščitim pred črvi?

Obstaja več osnovnih ukrepov, s katerimi zaščitimo računalnik pred črvi:

  • Skeniranje vse potencialno nevarnih datotek s protivirusnim programom.
  • Ohranjanje protivirusnega programa posodobljenega. Če le-tega nimate, lahko namestite katerokoli varnostno rešitev Panda Security in se zaščitite pred temi in drugimi grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in ga preverite za okužbami s črvi.

Antivirus 2010

Obstaja več osnovnih ukrepov, s katerimi zaščitimo računalnik pred črvi: