Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Computer viruses
Virus

Virus

Kategorija škodljivih kod z bogato preteklostjo, a vprašljivo prihodnostjo.

Kaj so virusi?

Virusi so računalniški programi, narejeni z namenom okužbe datotek. Nekateri so lahko poleg tega še nadležni, destruktivni ali pa imajo celo nepopravljive posledice za sistem.

Ko virus vstopi v sistem brez uporabnikovega dovoljenja ali vedenja, se to navadno zgodi s pomočjo kode drugega programa. Virus se ne bo zagnal, dokler okužen program ni zagnan. Spet drugi virusi se aktivirajo, ko so v sistemu izpolnjeni določeni pogoji (določen datum, dejanje uporabnika, itd.).

Termin virus se uporablja zaradi podobnosti z biološkimi virusi. Le-ti vstopijo v človeško telo in okužijo celice, kar posledično okuži tudi nove celice. Podobno računalniški virusi vstopijo v računalnik in okužijo datoteke z vstavljanjem svoje kode. Ko je okužen program zagnan, se koda aktivira in virus se začne širiti.

Kaj počno?

Posledice virusov so lahko zelo nadležne, saj okužba datotek lahko vodi v upočasnitev delovanja računalnika ali celo spremembo obnašanja sistema ter njegovih funkcionalnosti.

Virusi navadno ciljajo na izvršilne programe (datoteke s končnico .EXE ali .COM). Kljub temu pa lahko okužijo tudi druge vrste datotek, denimo spletne strani (.HTML), Wordove dokumente (.DOC), preglednice (.XLS), itd.

Virusi se delijo po različnih kriterijih: glede na njihovo funkcionalnost, tehnike okužbe, vrste datotek, ki jih okužijo, mesta, kjer se skrivajo, operacijske sisteme in platforme, ki jih napadajo, itd.

Eden prvih in zelo nevarnih primerkov virusov je bil virus z imenom Jerusalem.

Evolucija

Virusi ne poznajo večje evolucije, saj je še dandanes njihov cilj enak: okužba datotek. Spletni kriminalci virusov ne ustvarjajo z namenom pridobitve finančne koristi, ki je sicer danes cilj teh posameznikov. Še več, število virusov upada že od leta 2005, kar je lepo vidno tudi na spodnjem diagramu:

Kljub temu, da se cilji virusov niso spremenili, so se zgodile znatne spremembe v načinu distribucije okuženih datotek.

Na začetku je bilo širjenje virusov precej omejeno na okolje okuženega računalnika: večina računalnikov namreč ni bila povezana v omrežje, zato se je morala okužena datoteka fizično prenesti na drug računalnik; pogosto s pomočjo disket. Virusi so tako za širitev potrebovali tedne, da so se iz enega mesta preselili v drugega. Vzpon interneta pa je močno pohitril širjenje virusov po svetu, danes za širjenje potrebujejo le nekaj sekund.

Kako se lahko zaščitim?

Kljub upadu števila virusov moramo biti uporabniki še vedno pozorni nanje in se ustrezno zaščititi. Obstaja več osnovnih ukrepov, s katerimi zaščitimo računalnik pred virusi:

  • Skeniranje vse potencialno nevarnih datotek s protivirusnim programom.
  • Ohranjanje protivirusnega programa posodobljenega. Če le-tega nimate, lahko namestite katerokoli varnostno rešitev Panda Security in se zaščitite pred temi in drugimi grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in ga preverite za okužbami z virusi.

Pandina kolektivna inteligenca