Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Trojans
Virus

Trojanski konji  

Učinki trojanskih konjev so lahko zelo nevarni, v nadaljevanju lahko najdete veliko informacij o trojancih.

Kaj so trojanski konji?

Glavna naloga teh škodljivih kod je namestitev drugih aplikacij na okužen računalnik in upravljanje le teh prek drugih računalnikov.

Trojanci se ne širijo sami, kot to predlaga njihovo ime, temveč računalnike pogosto dosežejo preoblečeni v drug nenevaren program. Nato se v večini primerov ob zagonu zažene še drugi program, sam trojanski konj.

Trenutno med škodljivimi kodami trojanci predstavljajo: 70% groženj.

Kaj počno?

Trojanci so lahko zelo nevarni. Tako kot virusi lahko uničujejo datoteke in podatke na diskih. Lahko zajemajo in prepošiljajo podatke na zunanje naslove prek odprtih komunikacijskih poti ali dovolijo napadalcu da na daljavo prevzame nadzor nad računalnikom. Dodatno lahko tudi beležijo udarce na tipkovnico in shranjujejo gesla uporabnikov. Prav zato jih spletni kriminalci pogosto uporabljajo, npr. za krajo zaupnih bančnih informacij.

Evolucija

Trojanci so navadno narejeni tako, da povzročijo kar največ škode na napadenem računalniku. Pogosto formatirajo diske ali brišejo sistemske datoteke. Čeprav se ne znajo samodejno širiti, pa njihovi avtorji pogosto skrbijo za čim širše epidemije, eno takšnih je povzročil trojanec Autorooter.

V zadnjh letih so napadalci začeli trojanske konje uporabljati predvsem za krajo bančnih podatkov, uporabniških imen in gesel, osebnih podatkov itd. Prav to je ustvarilo novo podkategorijo, ki se imenuje bančni trojanci in vohunski programi.

Med bančnimi trojanci je najbolj znan Trj/Sinowal, ki so ga uporabniki z nekega ruskega foruma razširili med napadalce po celem svetu.

V PandaLabs opažamo zaskrbljujoč porast bančnih trojancev, ki ga prikazuje spodnji graf. Trojanci trenutno predstavljajo okoli 70% vseh škodljivih kod, ki jih analizirajo naši laboratoriji.Kako se lahko zaščitim?

Za zaščito pred vsemi vrstami groženj se velja držati naslednjih napotkov:

  • Ne prenašajte vsebin s sumljivih in neznanih spletnih strani.
  • Preverite prenose, ki jih opravite prek omrežij P2P.
  • Ohranjajte protivirusni program redno posodabljan. Če ga nimate, lahko namestite katero izmed rešitev Panda Security in se zaščitite pred grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in preverite, ali je morebiti okužen.