Nahajate se v: Panda Security > Home Users > security-info > classic-malware > Other Malware
Virus

Druge vrste škodljivih kod  

Poleg klasičnih vrst škodljivih kod, ki jih opisujemo spodaj, najdemo tudi napredne vrste, kot so virusi, rootkit orodja, reklame, piškotki, klicalniki ...

Rootkit orodja

Gre za programe, katerih naloga je skrivanje procesov, datotek in vnosov v register pred varnostnimi programi. Ta vrsta škodljive kode sama po sebi ni škodljiva, jo pa avtorji škodljivh kod uporabljajo za brisanje sledi na okuženih sistemih. Vedno več škodljivih kod ta orodja uporablja za skrivanje svoje prisotnosti na računalnikih.

Prvi primeri orodij rootkit so se pojavili leta 2005, kmalu pa je sledulo več reklamnih in vohunskih programov s to funkcionalnostjo.

Danes so ti programi skorajda sestavni del škodljivih kod, saj želijo le-te biti uporabniku nevidne in ostati dlje časa na računalniku brez da bi jih kdo odkril.

Izkoriščanja

Gre za tehniko ali program, ki izrabi ranljivost posameznega komunikacijskega protokola, operacijskega sistema ali drugega programa za prevzem nadzora nad aplikacijo ali računalnikom. Tako napadalci pridobijo možnost izvajanja ukazov na daljavo in lahko celo prevzamejo nadzor nad računalnikom in ga izkoristijo v nelegalne namene, ukradejo informacije, itd.

Reklame

Reklamni programi prikazujejo različne oglase, ki reklamirajo izdelke ali storitve, ki jih ponuja ustvarjalec programa ali drug naročnik. Reklamni programi se lahko na računalnik namestijo na različne načine, v nekaterih primerih tudi brez uporabnikovega privoljenja ali vedenja.

Klasifikacija teh programov je kontroverzna, saj nekateri strokovnjaki menijo, da gre za vrsto vohunskih programov. To je do določene mere tudi res, sicer pa reklamni programi niso uporabljani v kriminalne namene, temveč predvsem oglašujejo izdelke in storitve, informacije, ki jih pri tem zbirajo pa temeljijo predvsem na oblikovanju profila okusa uporabnika (obiski spletnih strani, itd).

Klicalniki

V splošnem klicalniki poskušajo vzpostaviti telefonsko povezavo s plačljivimi telefonskimi številkami.

Kot taki vplivajo le na delovanje računalnikov, ki so opremljeni z modemi za povezavo v internet, saj spremenijo klicne nastavitve za klic na plačljive številke.

Ta vrsta škodljivih kod počasi izginja, saj je vse manj uporabnikov, ki se v internet povezujejo prek klasičnih modemov.

Piškotki

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, shranjene na računalniku. Z njimi upravlja spletni brskalnik ob obisku spletnih strani. Vsebujejo informacije o obiskih posameznih strani ter statistiki prikaza oglasnih vsebin, itd.

V primeru, ko uporabnik pogosto obišče posamezno spletno stran, si piškotek zapomni uporabniško ime in geslo za dostop do strani.

Piškotki sami po sebi niso varnostna grožnja, jih pa škodljive kode lahko izrabijo za vpogled v zasebnost uporabnikov in pošiljanje podatkov tretjim osebam.

Kako se lahko zaščitim?

Za zaščito pred vsemi vrstami groženj se velja držati naslednjih napotkov:

  • Ne prenašajte vsebin s sumljivih in neznanih spletnih strani.
  • Preverite prenose, ki jih opravite prek omrežij P2P.
  • Ohranjajte protivirusni program redno posodabljan. Če ga nimate, lahko namestite katero izmed rešitev Panda Security in se zaščitite pred grožnjami.
  • Poženite brezplačno skeniranje računalnika in preverite, ali je morebiti okužen.